1. Beslenme ve Diyetetik lisans mezunu veya öğrencisi yazmayı, paylaşmayı seven, ismini duyurmak isteyen diyetisyenler aranıyor. Müracaat için bilgi@diyetforum.com adresine başvurunuz.
    Duyuruyu Kapat

Beslenme Programınıza Kefiri Katın

Styks tarafından Styks's blog'nda yayınlanmıştır. Bloğun Okunma Sayısı: 369

İçeriğinde bir çok mineral , vitamin ve yararlı bakterileri barındıran ve herkesin evde en doğalını yapabileceği kefir mayalanmış süt olarak tanımlanabilir.Geçmişi Kafkas orjinine dayanmakta olan kefir günümüzde dünyada bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de sık sık gördüğümü bir içecektir.İnek , keçi yada koyun sütünden yapılabilen kefir içeceği marketlerden satın alınabileceği gibi evde hazırlaması da oldukça kolay bir içecek türüdür.Tadı mayalanma süresine bağlı olarak ekşi yada tatlı olabilir.Marketlerden alınanların tadı genellikle ekşimtırak olurken evde hazırladığınız kefirin mayalanma süresine göre tatlı yada ekşi olarak elde etmeniz mümkün.

Yoğurda göre sindirimi rahatlatma özelliği bulunur ve içeriğinde vücuda yararlı bir çok bakteri barındırır. Vücuda yararlı bakteriler olan probiyotik bakteriler yoğurt yediğinizde vücudunuza doğrudan girmez ancak içeriğine bağlı olarak vücudunuzu bu bakterilerin üretilmesi konusunda uyarır. Kefir ise vücudunuza bu çok yararlı olan bakterileri doğrudan almanızı sağlar. Probiyotiklerin en önemli yararı sindirim sistemine olmakla beraber bağırsak florasının düzenlenmesine doğrudan etki ederek kolon kanseri mesane kanseri gibi ölümcül olan hastalıklar için risk düzeyini azaltır.

Protein ve aminoasit içeriğine bağlı olarak özellikle aktif spor yaşantısı olan bireylerce tüketilmesi çok faydalıdır.Ajerjik hastalıklara karşı koruyucu olan kefir aynı zamanda stres ve depresyon önleyici etkiye sahiptir. Rahatlatma etkisine bağlı olarak uyku bozukluklarının tedavisinde etkin bir besin maddesidir. Kansızlığı gidermekle beraber kalp dostudur. Yüksek protein içeriğine rağmen sindirim sistemine olan etkisine bağlı olarak böbrekleri koruyarak gut hastalığına iyi gelir. Antibakteriyel özelliği ile vücutta oluşan sivilcelere, ödemlere ,egzama gibi bakteriyel cilt sorunlarını gidermede yardımcıdır. Sindirim sistemine olan etkisi mide hastalıklarına da iyileştirici etki sağlar ülser, gastrit, mide yaraları için kullanıldığından iyi sonuçlar doğrurur. Tüm bu etkilerle beraber çağımızın hastalığı kanserin her türlüsü için risk düşüren kefir bir evde tüketilmesi gereken sağlıklı içeceklerin başında gelmektedir.

Evinizde kendi kefirinizi yapabilmek için kefir mayasına ihtiyacınız vardır. Kefir mayasını internet üzerinden yada büyük marketlerden temin edebilirsiniz. Temin ettiğiniz kefir az bir ölçüde olmasına rağmen ortalama 2 litrelik bir sütten kefir yapmanızı sağlayacaktır. Pirinç tanesi gibi olan bakterileri oda sıcaklığında ki pastörize sütün içine yada günlük süt kullanacaksanız kaynattıktan sonra oda sıcaklığına gelmiş sütün içine attıktan sonra gün ışığı almayacak bir ortamda oda sıcaklığında 12-24 saat arası mayalanmasını sağlamanız gerekmektedir. Sıcak günlerde mayalanma süresi daha kısa olduğundan 24 saat tutulduğunda ekşi bir kefir elde edeceğinizden tatlı bir kefir elde etmek istiyorsanız ortalama 15 saat mayalandırmanız yeterli olacaktır. Mayalandıktan sonra mayaladığınız kaptan çıkartmadan önce kefiri sallayarak iyice karıştırmalısınız böylelikle ağır bir kıvam elde edeceksiniz. Sonrasında kefirinizi süzüp içindeki kefir bakterilerinden arındırdıktan sonra keyifle tüketebilirsiniz.

Kefir mayasına iyi baktığınız sürece kullanmaya devam edebilir ve bakterilerinizi büyütebilirsiniz.Klorlu su, güneş ışığı , dolapta ışık alacak şekilde saklamak bakterilerin ölmesine neden olacağından mayaladığınız kefirden süzerek aldığınız bakterilerinizi az bir sütün içine koyarak içine yaptığınız kefirden de bir kaşık ekleyerek siyah bir kumaşa sardığınız kavanozun içinde 1 hafta kadar saklamanız mümkün.1 hafta süre sonra kefirinizi ya yeniden mayalamak için kullanmalı yada temiz içme suyu ile yıkadıktan sonra yeniden süt kefir karışımı hazırlayarak kabını değiştirmeniz gerekmektedir. Kefir bakterileri sütten beslendiği için bu süre içince beslenecek bir süt bulamayacaklarından ölebilirler. Her kullanım sonrasında saklamak için bakterileri temiz içme suyu ile yıkadıktan sonra saklamanızı öneriyoruz. Böylelikle daha uzun süre yaşayan bakteriler elde edebilirsiniz.
Yorum Yazabilmek için Giriş Yapmalısınız.
Önemli Uyarı : Site içi mesajlaşma kapsamında tüm mesajlar site botlarımız tarafından incelenmektedir. Sadece içerik paylaşım hizmeti veren diyetForum 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre yapılan tüm paylaşımlardan üyelerimiz kendi adlarına sorumludurlar. Ip Adresleri herzaman en ince ayrıntısına kadar tutulmakta ve gerektiğinde sadece TÜRKİYE CUMHURİYETİ ADALET BAKANLIĞI SAVCILIĞI ile paylaşılacaktır. DiyetForum içerikleri ile ilgili herhangi hukuksal şikayet veya hak sahibi haklarının ihlali durumunda Bu mail adresinden : bilgi@diyetforum.com iletişime geçebilir zarar gördüğünüz içeriğin kaldırılması için başvuruda bulunabilirsiniz. Tıbbi Sorumluluk Reddi ve Yasal Uyarı! DiyetForum.com sitesinin içeriği ziyaretçileri Sağlıklı Beslenme, Kilo alma, Kilo verme, Özel Diyetler ve Diyet Listeleri hakkında bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sistemimizde yer alan ve paylaşılan bilgiler hiç bir zaman hastalık ve/veya diğer sorunlara yönelik teşhis ve/veya tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır, bu bilgiler bir doktor tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Sitemizde yer alan bilgilerin uygulanması sonucu doğabilecek dolaylı ya da dolaysız hukuki, ahlaki, mesleki ve sağlık sorunları sadece bu eylemi gerçekleştiren kişilerin sorumluluğundadır, bu eylemlerden site ve site sahibi sorumlu tutulamaz. Tüm ziyaretçiler sayfaya girdikleri andan itibaren bu uyarıyı okumuş ve kabul etmiş sayılırlar.